• CSD Meeting Interim Report

    Coming up next: the Civil Society Dialogue meeting in Brussels, 12 November 2018 (note the slight postponement)

  • The SIA in one page

    For a quick overview of the SIA, check out this one-page infographic.

  • Surveys launched

    Now online - surveys : a general one, one for businesses/SMEs, and one on consumer issues. Let us know what you think of the modernisation of the EU-Chile trade agreement!

BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EL-ελληνικά / EN-English / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HR-hrvatski jezik / IT-Italiano / LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / NL-Nederlands / PL-Polszczyzna / PT-Português / RO-Română / SL-Slovenščina / SK-Slovenčina / SV-Svenska

A fenntarthatósági hatásvizsgálat (Sustainability Impact Assessments, SIA)

A fenntarthatósági hatásvizsgálat (angol rövidítéssel: SIA) azon kereskedelmi megállapodások potenciális gazdasági, társadalmi, emberjogi és környezetvédelmi hatásait elemzi, amelyekről az Európai Unióban (EU) tárgyalnak. Alapjául egy mélyreható elemzés szolgál, melynek során megvizsgálják a kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően az EU-ban, a partnerországokban és a fejlődő országokban valószínűleg bekövetkező változásokat. Ugyancsak fontos, hogy mindez az EU-s és partnerországbeli érdekeltek széles körű tanácskozásával jár. Az SIA-kat független, külső tanácsadók végzik az Európai Bizottság elrendelésére. Az SIA általi megállapítások és javaslatok a tárgyalóasztalokra kerülnek, elősegítve, hogy a felek optimális politikai döntéseket hozhassanak az adott üggyel kapcsolatban.

A Chile és az EU közötti társulási megállapodás aktualizálása

2003-ban Chile volt az első dél-amerikai ország, amely társulási megállapodást kötött az EU-val. Azóta nagyban megváltozott a globális gazdaság, így Chile és az EU a már meglévő megállapodás aktualizálása mellett döntött. Az aktualizálásról szóló tárgyalások 2017 novemberében kezdődtek, és jelenleg is folynak.

Az EU–Chile SIA

A SIA, amely a már meglévő EU–Chile társulási megállapodás kereskedelmi pillérének aktualizálását hivatott támogatni, a BKP Development (németországi gazdasági kutató és tanácsadó cég), valamint a Vincular (a chilei Valparaíso Katolikus Egyetem Társadalmi Felelősség és Fenntartható Fejlődés Központja) együttműködésével zajlik. Az együttműködés 2018 áprilisának végén kezdődött, és 14 hónapig fog tartani. A csapat három fő jelentést fog készíteni. A jelentéseket 2018 júniusában (kezdeti jelentés), 2018 szeptemberében (időközi jelentés) és 2019 januárjában (végső jelentés) tesszük közzé jelen honlapon; azokról az érdekeltek a véglegesítés előtt tárgyalhatnak.

Study Timeline

April 2018

Kick-off

The kick-off meeting with the Commission was held on 26 April 2018 and launched the inception phase, during which the methodology will be finalised.
June 2018

Draft inception report

The draft inception report has been published on 29 June 2018.
September 2018

Draft interim report

Completion of the report is scheduled for late August 2018. The report will be published on this website and then be discussed with stakeholders.
January 2019

Draft final report

Completion of the report is scheduled for end December 2018. The report will be published on this website and then be discussed with stakeholders.
June 2019