BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EL-ελληνικά / EN-English / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HR-hrvatski jezik / IT-Italiano / LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / NL-Nederlands / PL-Polszczyzna / PT-Português / RO-Română / SL-Slovenščina / SK-Slovenčina / SV-Svenska

A fenntarthatósági hatásvizsgálat (Sustainability Impact Assessments, SIA)

A fenntarthatósági hatásvizsgálat (angol rövidítéssel: SIA) azon kereskedelmi megállapodások potenciális gazdasági, társadalmi, emberjogi és környezetvédelmi hatásait elemzi, amelyekről az Európai Unióban (EU) tárgyalnak. Alapjául egy mélyreható elemzés szolgál, melynek során megvizsgálják a kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően az EU-ban, a partnerországokban és a fejlődő országokban valószínűleg bekövetkező változásokat. Ugyancsak fontos, hogy mindez az EU-s és partnerországbeli érdekeltek széles körű tanácskozásával jár. Az SIA-kat független, külső tanácsadók végzik az Európai Bizottság elrendelésére. Az SIA általi megállapítások és javaslatok a tárgyalóasztalokra kerülnek, elősegítve, hogy a felek optimális politikai döntéseket hozhassanak az adott üggyel kapcsolatban.

A Chile és az EU közötti társulási megállapodás aktualizálása

2003-ban Chile volt az első dél-amerikai ország, amely társulási megállapodást kötött az EU-val. Azóta nagyban megváltozott a globális gazdaság, így Chile és az EU a már meglévő megállapodás aktualizálása mellett döntött. Az aktualizálásról szóló tárgyalások 2017 novemberében kezdődtek, és jelenleg is folynak.

Az EU–Chile SIA

A SIA, amely a már meglévő EU–Chile társulási megállapodás kereskedelmi pillérének aktualizálását hivatott támogatni, a BKP Development (németországi gazdasági kutató és tanácsadó cég), valamint a Vincular (a chilei Valparaíso Katolikus Egyetem Társadalmi Felelősség és Fenntartható Fejlődés Központja) együttműködésével zajlik. Az együttműködés 2018 áprilisának végén kezdődött, és 14 hónapig fog tartani. A csapat három fő jelentést fog készíteni. A jelentéseket 2018 júniusában (kezdeti jelentés), 2018 szeptemberében (időközi jelentés) és 2019 januárjában (végső jelentés) tesszük közzé jelen honlapon; azokról az érdekeltek a véglegesítés előtt tárgyalhatnak.

Cronología del estudio

Abril 2018
Julio 2018

Informe inicial

El informe inicial se publicó el 20 de julio de 2018.
Noviembre 2018

Informe intermedio

El informe intermedio se publicó el 22 de noviembre de 2018.